Če iščete inspiracijo za vaše počitnice in ne veste kam, se odločite za Grčijo, ki je najlepša destinacija v Evropi. Grčija ima števine prelepe otoke ter edinstveno arhitekturo, ki bo vaše počitnice naredila popolne.

torek, 19. februar 2013

ITAKA

Homerjev ep Odiseja je delo, o katerem smo se vsi učili v šoli. Če vas je prevzela legenda o Odisejevi vrnitvi na Itako, imate sedaj možnost, da tudi sami doživite del te legende in svoje počitnice preživite na otoku Itaka, saj je ta majhen in razgiban otoček znan kot Odisejev dom.
Glavno mesto tega malega otočka je Vati, kjer vas ob prihodu z ladjo čaka privlačno pristanišče, ki ga krasijo hiške, krite z rjavimi strehami. Od leta 1953, ko je mesto uničil potres, so ga po obnovi razglasili za tradicionalno naselbino. Vse zgradbe se morajo tako slogovno ujemati, tudi tiste novejše, kar mestu in otoku daje poseben čar. 
Poleg edinega večjega mesta so na otoku kar visoki hribi in nekaj lepih prodnatih plaž. Malo sodobnega razvoja daje otoku pristnost. Tudi prometne povezave so temu primerne. Med mestom Vati in vasmi, ki se nahajajo na severu, vozi avtobus samo dvakrat dnevno. Tako imate možnost obiskati vasico Stavros s 300 prebivalci. Na hribu Pilikata nad Stavrosom naj bi nekoč stala Odisejeva palača. Za pot do tega kraja je priporočljivo vprašati domačine.